Σύνδεση

Συνδεθείτε με το λογαριασμό σας

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός Πρόσβασης *
Να με θυμάσαι

Breadcrumbs Ελληνικά

Αρκετοί γονείς προβληματίζονται γιατί δεν ξέρουν πώς να εξηγήσουν στα παιδιά τους για τη σοβαρή κατάσταση ενός μέλους της οικογένειας. Είμαστε σίγουροι πως θέλετε να προστατεύσετε το παιδί σας ώστε να μην πληγωθεί στην προσπάθειά σας να του μιλήσετε για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Εμπειρογνώμονες παιδοψυχολόγοι...

Πιστεύουν πως τα νεαρά άτομα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, αν γνωρίζουν τι συμβαίνει και έχουν την ευκαιρία να λάβουν απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματά τους.

Τα παιδιά, από μικρή ηλικία, αντιλαμβάνονται όταν κάτι αλλάζει στην οικογένεια. Τα παιδιά που προστατεύονται από την πιθανότητα αποκάλυψης της αλήθειας, είναι αυτά που συνήθως ανησυχούν περισσότερο, κυρίως επειδή βασίζονται σε διεσπαρμένα κομμάτια συζητήσεων και προσπαθούν να φτιάξουν μια ιστορία ή βγάζουν μια δική τους ιστορία για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις ασυνήθιστες συμπεριφορές που παρατηρούν γύρω τους.

Έρευνες κατέδειξαν...

Πως όσο πιο νωρίς μιλήσετε στα παιδιά για την κατάσταση του ασθενούς τόσο μειώνονται οι δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν αργότερα στο παιδί. Οπότε, τα παιδιά είναι καλύτερα να ενημερώνονται όσο πιο σύντομα ο κηδεμόνας λάβει τις οριστικές πληροφορίες από τους γιατρούς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης:

  • Καθίστε κοντά στα παιδιά σας και μάλιστα σε οικείο χώρο όπου θα νιώθετε άνετα
  • Αν και είναι δύσκολο να ξέρετε, εκ των προτέρων, πώς να ξεκινήσετε τη συζήτηση, εντούτοις είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς μαζί τους. Μία εισήγηση είναι να τους μεταφέρετε μέρος των πληροφοριών που σας έχουν δώσει οι γιατροί, π.χ. «οι γιατροί μάς έχουν πει πως ο μπαμπάς είναι πολύ άρρωστος, αλλά θα βεβαιωθούν ότι είναι άνετα και δεν πονά»
  • Εξηγήστε τους τι συνέβη ο ασθενής και, εάν γνωρίζετε, πείτε τους τι μπορεί να περιμένουν
  • Δώστε τους χρόνο να εκφραστούν και να υποβάλουν ερωτήσεις, παρακολουθώντας παράλληλα τη συμπεριφορά τους
  • Eστιάστε την προσοχή σας στα συναισθήματα που τους προκαλεί η συγκεκριμένη κατάσταση
  • Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να μεταφέρετε μερικές πληροφορίες στα παιδιά σας ή εάν δεν μπορείτε να τους μιλήσετε, τότε έχετε την ευκαιρία να αποταθείτε στους Ψυχολόγους του Έργου Αριάδνη, οι οποίοι είναι σε θέση να σας βοηθήσουν
JSN Sky 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework