Το Έργο Αριάδνη υλοποιεί μία καινοτόμο υπηρεσία υπό την ευθύνη του μη κερδοσκοπικού/κυβερνητικού οργανισμού Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας. Η υπηρεσία αφορά στην παροχή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης των παιδιών των βαριά πασχόντων ασθενών που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ η ιδιαιτερότητα της συνίσταται στο γεγονός ότι οι παρεμβάσεις γίνονται και μέσω συστημάτων τηλεπικοινωνίας.

Σε ποιους απευθύνεται...

Η υπηρεσία του Έργου Αριάδνη απευθύνεται σε παιδιά και έφηβους, ηλικίας τεσσάρων (4) μέχρι δεκαοκτώ (18) ετών που επιθυμούν να μιλήσουν για θέματα που αφορούν ή προκύπτουν από τη νοσηλεία των αγαπημένων τους προσώπων στη ΜΕΘ

Πού επικεντρωνόμαστε...

Η ομάδα υλοποίησης του Έργου Αριάδνη επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού δικτύου που εστιάζει την προσοχή του στην προστασία των ανήλικων μελών των οικογενειών των ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ.

Υλοποίηση... 

Το Έργο Αριάδνη χρηματοδοτείται από χορηγία του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Χρηματοδότησης Κυπριακών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών 2009-2014» με αρ. σύμβασης EEA/CY03/3.9.

Περιορισμένη πρόσβαση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)... 

Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν είναι σε θέση τις περισσότερες φορές να επισκεφθούν τον κλινικό χώρο στον οποίο νοσηλεύεται ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης. Όμως, πολλές φορές η προσπάθεια διασφάλισης της προστασίας τους έχει ως συνέπειες την απομόνωση και αποξένωση του παιδιού από το αγαπημένο τους πρόσωπο που νοσηλεύεται, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συναισθήματα, μαθησιακά προβλήματα και δυσκολίες προσαρμογής.

Προβληματισμός... 

Αν λάβουμε υπόψη ότι η ψυχολογική υποστήριξη παιδιών που παρέχεται από Επαγγελματίες Ψυχολόγους δεν είναι ιδιαίτερα συχνή σε τέτοιους χώρους, καθώς τα συμπτώματα δεν αναγνωρίζονται εγκαίρως ή «υποτιμώνται», το γεγονός αυτό θα πρέπει να προβληματίσει αρκετά τους γονείς.

Διαβάστε ενδιαφέροντα άρθρα, όπως "Σημάδια θλίψης στα παιδιά", "Αντιμέτωποι με την απώλεια και το πένθος", "Πότε τα παιδιά αντιλαμβάνονται το θάνατο;", "Πένθος & Έφηβος", "Πρέπει να παίρνουμε τα παιδιά στην κηδεία;"