Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή ΜΕΘ είναι ένα ειδικό τμήμα του Νοσοκομείου στο οποίο παρέχεται Εντατική Θεραπεία και παρακολούθηση σε ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη ή ασταθή κατάσταση (για παράδειγμα, μετά από σοβαρές ασθένειες, δυστυχήματα ή εγχειρήσεις). Ο ασθενής που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ χρειάζεται διαρκή και εντατική ιατρική φροντίδα και υποστήριξη γιατί μπορεί να δυσκολεύεται να αναπνεύσει μόνος του ή να έχει προβλήματα σε πολλαπλά όργανα. Έτσι ο ιατρικός εξοπλισμός παίρνει τη θέση μερικών λειτουργιών κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του.

Μη φοβηθείς...

Οι ασθενείς στη ΜΕΘ συχνά λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να τους προκαλέσουν υπνηλία, ενώ ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται συνήθως είναι δυσάρεστος για τον ασθενή γιατί συνδέεται με αρκετούς σωλήνες, σύρματα και καλώδια. Αν και η εικόνα μπορεί να σου προκαλέσει ανησυχία στην αρχή, ωστόσο να θυμάσαι ότι ο εξοπλισμός αυτός βοηθά τον ασθενή να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες λειτουργίες του σώματός του.

Να θυμάσαι... 

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είναι ένα ευχάριστο περιβάλλον ούτε για τον ασθενή ούτε για την οικογένεια και τους φίλους του. Το προσωπικό της ΜΕΘ καταλαβαίνει τη δυσκολία αυτή και είναι πρόθυμο να βοηθήσει τον ασθενή και παράλληλα να προσφέρει στήριξη στους συγγενείς και τους φίλους του.