ΑΡΙΑΔΝΗ

Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα υλοποίησης του Έργου Αριάδνη

Η ομάδα του Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας, μετά από πολύχρονη διερεύνηση των αναγκών των συγγενών των ασθενών μέσω του Ψυχολόγου, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει αυτή την υπηρεσία για τα παιδιά των βαριά πασχόντων ασθενών που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι γονείς ζητούσαν συχνά καθοδήγηση από τον Ψυχολόγο αναρωτώμενοι αν θα πρέπει να φέρουν το παιδί τους στη ΜΕΘ, με ποιο τρόπο θα το ενημερώσουν για την κατάσταση του ασθενούς και πώς θα το προετοιμάσουν για να επισκεφθεί κάποιο δικό του άτομο που νοσηλεύεται σ’ αυτό τον κλινικό χώρο. Παρατηρήθηκε λοιπόν περιορισμένη προσβασιμότητα των παιδιών των ασθενών στη ΜΕΘ λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και του γεγονότος ότι η ΜΕΘ θεωρείται «τραυματικός» χώρος.

Δυστυχώς, η προσπάθεια των γονέων για διασφάλιση της προστασίας των παιδιών έχει ως συνέπειες την απομόνωση και αποξένωσή τους από τους κηδεμόνες, στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συναισθηματικά και μαθησιακά προβλήματα, καθώς και δυσκολίες προσαρμογής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, άρχισε η λειτουργία της υπηρεσίας που προσφέρει το Έργο Αριάδνη ούτως ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να μην νιώθουν πλέον απομονωμένοι ή διαρκή αγωνία για το τι συμβαίνει σ’ ένα τόσο δικό τους άτομο. Επίσης, το Έργο Αριάδνη είναι μία προσπάθεια να ξεπεράσουμε τα γεωγραφικά όρια και με αυτό τον τρόπο να μπορούν τα παιδιά και οι έφηβοι να είναι αποδέκτες ψυχολογικής υποστήριξης και να ενημερώνονται για την κατάσταση του ασθενούς, ακόμη και όταν δυσκολεύονται να επισκεφθούν το χώρο του Νοσοκομείου. 

Πώς προέκυψε το όνομα του Έργου Αριάδνη

Το όνομα Αριάδνη προήλθε από την ελληνική μυθολογία. Όπως η Αριάδνη έδωσε ένα κουβάρι νήμα στον Θησέα (ο γνωστός «Μίτος της Αριάδνης») για να μπορέσει να βρει έξοδο από το λαβύρινθο, έτσι και οι Ψυχολόγοι του Φόρουμ προσπαθούν να δώσουν στα παιδιά/έφηβους καθοδήγηση και εφόδια για να μπορέσουν να περάσουν απ’ αυτόν το δύσκολο δρόμο με όσο το δυνατό λιγότερο αρνητικό ψυχολογικό αντίκτυπο.

Το λογότυπο του  Έργου Αριάδνη

Για τη δημιουργία του λογότυπου, προκηρύχθηκε Παγκύπριος Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια), ο οποίος ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2014 συγκεντρώνοντας σημαντικό αριθμό συμμετοχών. Ο νικητής κέρδισε χρηματικό ποσό, ενώ στους υπόλοιπους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις.

Γιατί το λογότυπο σχεδιάστηκε από ένα παιδί/μαθητή; 

  • Συνέβαλε στην προσπάθεια δημιουργίας ενιαίας ταυτότητας και ευρείας αναγνωρισιμότητας των υπηρεσιών του Έργου 
  • Γνωστοποίησε τους στόχους του Έργου και του σημαντικού ρόλου της Ψυχολογικής Υποστήριξης των παιδιών των ασθενών 
  • Διαμόρφωσε θετική στάση απέναντι στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Έργου